Methodology of dietary surveys, studies on nutrition, physical activity and other lifestyles
Javier Aranceta Bartrina, Gregorio Varela Moreiras , Lluís Serra Majem, Carmen Pérez Rodrigo, Rosa Abellana, Ignacio Ara Royo
, Maria Victoria Arija Val, Susana Aznar Laín
, José Manuel Ávila Torres, Susana Belmonte Cortés, Raquel Blasco Redondo, Jesús Caldeiro, Lourdes María Carrillo y Fernández, Dolores Corella Piquer, María Luisa López Díaz-Ufano, Marta Garaulet Aza, Pedro Pablo García Luna
, Aquilino García Perea, Ángel Gil Hernández, Carmen Gómez Candela, Marcela González Gross, Susana Granado de la Orden
, Mercedes López-Pardo Martínez, Ascensión Marcos Sánchez, Emilio Martínez de Victoria Muñoz
, Luis Juan Morán Fagúndez, José María Ordovás Muñoz, Rosa María Ortega Anta, Nieves Palacios Gil-Antuñano, Isabel Polanco Allué, Josep Maria Ramón Torrell, Lourdes Ribas Barba, Pilar Riobó Serván, Gemma Salvador Castell, Carmen Serrano Zarceño, María Lourdes de Torres Aured, Rafael Urrialde de Andrés, Salvador Zamora Navarro
págs. 9-12
Javier Aranceta Bartrina, Carmen Pérez Rodrigo, Goiuri Alberdi Aresti, Gregorio Varela Moreiras , Lluís Serra Majem
págs. 15-21
Historical overview of diet assessment and food consumption surveys in Spain: assessment methods and applications
Luis Juan Morán Fagúndez, A. Rivera Torres, Mª E. González Sánchez, María Lourdes de Torres Aured, Mercedes López-Pardo Martínez, José-Antonio Irles-Rocamora
págs. 22-28
Sources of information on food consumption in Spain and Europe
Susana del Pozo de la Calle, Emma Ruiz Moreno, Teresa Valero Gaspar, Paula Rodríguez Alonso, José Manuel Ávila Torres
págs. 29-37
Dietary assessment methods: dietary records
Rosa María Ortega Anta, Carmen Pérez Rodrigo, Ana María López Sobaler
págs. 38-45
What and how much do we eat?: 24-hour dietary recall method
Gemma Salvador Castell, Lluís Serra Majem, Lourdes Ribas Barba
págs. 46-48
págs. 49-56
Diet history: Method and applications
Luis Juan Morán Fagúndez, A. Rivera Torres, Mª E. González Sánchez, María Lourdes de Torres Aured, Carmen Pérez Rodrigo, José-Antonio Irles-Rocamora
págs. 57-61
Assessment of Beverage intake and Hydration status
Mariela Nissensohn, María Luisa López Díaz-Ufano, Itandehui Castro Quezada, Lluís Serra Majem
págs. 62-69
Dietary assessment in children and adolescents: issues and recommendations
Carmen Pérez Rodrigo, Belén Artiach Escauriaza, Javier Aranceta Bartrina, Isabel Polanco Allué
págs. 76-83
Special considerations for nutritional studies in elderly
Pilar Riobó Serván, Roberto Sierra Poyatos, Judith Soldo Rodríguez, Carmen Gómez Candela, Pedro Pablo García Luna , Lluís Serra Majem
págs. 84-90
Screeners and brief assessment methods
Carmen Pérez Rodrigo, Luis Juan Morán Fagúndez, Pilar Riobó Serván, Javier Aranceta Bartrina
págs. 91-98
Energy Balance, a new paradigm and methodological issues: the ANIBES study in Spain
Gregorio Varela Moreiras , José Manuel Ávila Torres, Emma Ruiz Moreno
págs. 101-112
Biases and adjustments in nutritional assessments from dietary questionnaires
Maria Victoria Arija Val, Rosa Abellana, Blanca Ribot Serra, Josep Maria Ramón Torrell
págs. 113-118
Misreporting in nutritional surveys: methodological implications
Itandehui Castro Quezada, Cristina Ruano, Lourdes Ribas Barba, Lluís Serra Majem
págs. 119-127
Indicators for the evaluation of diet quality
Ángel Gil Hernández, Emilio Martínez de Victoria Muñoz , Josune Olza Meneses
págs. 128-144
Immunonutrition: methodology and applications
Belén Zapatera, Andreu Prados Bo, Sonia Gómez Martínez, Ascensión Marcos Sánchez
págs. 145-154
Dietary intake and anthropometric reference values in population studies
Maria Victoria Arija Val, Carmen Pérez Rodrigo, Emilio Martínez de Victoria Muñoz , Rosa María Ortega Anta, Lluís Serra Majem, Lourdes Ribas Barba, Javier Aranceta Bartrina
págs. 157-167
Intake of energy and nutrients: harmonization of Food Composition Databases
Emilio Martínez de Victoria Muñoz , Ignacio Martinez de Victoria, María Alba Martínez Burgos
págs. 168-176
Biomarkers: background, classification and guidelines for applications in nutritional epidemiology
Dolores Corella Piquer, José María Ordovás Muñoz
págs. 177-188
Rosa Abellana, Andreu Farrán Codina
págs. 189-195
Assessment of nutritional status in the healthcare setting in Spain
Rocío Campos del Portillo, Samara Palma Milla, Natalia García Vazquez, Bricia López Plaza, Laura Mª Bermejo López, Pilar Riobó Serván, Pedro Pablo García Luna , Carmen Gómez Candela
págs. 196-208
Physical activity assessment in the general population: validated self-report methods
Ignacio Ara Royo , Raquel Aparicio Ugarriza, David Morales Barco, Wysllenny Nascimento de Souza, Esmeralda Mata Gómez de Ávila, Marcela González Gross
págs. 211-218
Physical activity assessment in the general population: instrumental methods and new technologies
Raquel Aparicio Ugarriza, Juan Mielgo Ayuso , Pedro José Benito Peinado, Raquel Pedrero Chamizo, Ignacio Ara Royo
, Marcela González Gross
págs. 219-226
Evaluation of nutritional status and energy expenditure in athletes
Juan Mielgo Ayuso , Beatriz Maroto Sánchez, Raquel Luzardo Socorro, Gonzalo Palacios, Nieves Palacios Gil-Antuñano, Marcela González Gross
págs. 227-236
Biomarkers of physical activity and exercise
Gonzalo Palacios, Raquel Pedrero Chamizo, Nieves Palacios Gil-Antuñano, Beatriz Maroto Sánchez, Susana Aznar Laín , Marcela González Gross
págs. 237-244
págs. 245-254
Methodology for the estimation of use of tobacco, alcohol and other drugs
Susana Belmonte Cortés, Carmen Serrano Zarceño, Susana Granado de la Orden
págs. 257-264
págs. 265-271
Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS)
Gemma Salvador Castell, Carmen Pérez Rodrigo, Joy Ngo de la Cruz, Javier Aranceta Bartrina
págs. 272-278