Colombia
Introducción: La insuficiencia y falla intestinal hacen parte de la disfunción gastrointestinal y ocurren en cerca del 60% de los pacientes hospitalizados en cuidado intensivo, lo cual afecta el cumplimiento de las metas nutricionales. Objetivo: Establecer los factores que afectan el cumplimiento de la meta calórica del soporte nutricional en pacientes de cuidado intensivo con insuficiencia o falla intestinal. Métodos: Se consultó en las bases de datos de MEDLINE, SCOPUS y COCHRANE, desde enero del 2015 hasta septiembre del 2020, sobre meta calórica e insuficiencia y falla intestinal en pacientes críticos. Dos investigadores realizaron la búsqueda, aplicaron los criterios de selección, extrajeron los datos, y evaluaron la calidad metodológica de los estudios. Se hizo una matriz de comparación para los artículos encontrados y se evaluó su validez. Resultados: Los artículos evaluados fueron heterogeneos e incluyeron pacientes críticos con diferentes trastornos gastrointestinales. Los determinantes identificados como factores que afectan la meta calórica fueron: intolerancia gástrica, nutrición postpilórica, uso de opioides, uso de proquinéticos, diarrea y equipo multidisciplinario. Conclusiones: Esta revisión, resalta la ausencia de parámetros validados para calificar la insuficiencia o falla intestinal en pacientes con enfermedades críticas. Los seis aspectos identificados que afectan el cumplimiento de la meta calórica se deben evaluar prospectivamente en esta población.
Introduction: Insufficiency and intestinal failure are partof gastrointestinal dysfunction and the occurrence of some ofthese situations is frequent in about 60% of patients hospi-talized in intensive care, which affects the fulfillment of nutri-tional goals. Objective: To establish the factors that affect the fulfill-ment of the caloric goal of nutritional support in intensive carepatients with intestinal insufficiency or failure. Methods: The MEDLINE, SCOPUS and COCHRANE data-bases were consulted, from January 2015 to September2020, on caloric goal and intestinal insufficiency and failure incritically ill patients. Two investigators conducted the search,applied the selection criteria, extracted the data, and as-sessed the methodological quality of the studies. A comparison matrix was made for the articles found and its validity wasevaluated. Results: The articles evaluated included critical patients,but with different gastrointestinal disorders according to thecut-off points used in each one. The determinants identifiedas factors that affect caloric goal were: gastric intolerance,post-pyloric nutrition, use of opioids, use of prokinetics, diar-rhea, and multidisciplinary team. No unified parameters werefound to measure caloric goal and intestinal insufficiency orfailure in most of the studies. Discussion: The articles evaluated were heterogeneousand included critical patients with different gastrointestinaldisorders. The determinants identified as factors that affectcaloric goal were: gastric intolerance, post-pyloric nutrition,use of opioids, use of prokinetics, diarrhea, and multidiscipli-nary team. Conclusions: This review highlights the absence of vali-dated parameters to qualify intestinal insufficiency or failurein critically ill patients. The six identified aspects that affectthe fulfillment of the caloric goal should be evaluatedprospectively in this population.