Fundamentos: El aporte alimentario desequilibrado provoca malnutrición, siendo un grave problema de salud pública. El objetivo fue valorar el consumo alimentario de los escolares de una región Andina de Perú, comparando dos poblaciones con características socioeconómicas distintas: una rural en pobreza extrema con Programa Nacional de Alimentarción Escolar (PNAE) y otra urbana en transición nutricional sin PNAE.
Métodos: Estudio transversal que incluyeron 432 escolares. Se valoraron medidas antropométricas y consumo alimentario mediante recuerdo de 24 horas y cuestionario de frecuencia alimentaria. Se calculó el Índice Ponderal (IP) (Z-score IMC/Edad-OMS) y la adecuación al consumo aconsejado.
Resultados: La zona en pobreza extrema, con 4,7% de delgadez y 8,8% de exceso de peso, consume más pescado (18,3 g/día vs 7,78 g/día), lácteos (593,5 g/día vs 176,8 g/día), cereales (150,8 g/día vs 134,8 g/día), tubérculos (147,4 g/día vs 57,9 g/día) y legumbres (50,3 g/día vs 14,9 g/día) y menos carne (14,4 g/día vs 64,9 g/día), huevos (9,5 g/día vs 26,3 g/día), frutas (9,6 g/día vs 95,9 g/día) grasas (20,2 g/día vs 34,2 g/día) y alimentos superfluos (18,7 g/día vs 124,7 g/día) (p˂0,001) que la zona en transición nutricional, que presenta 21,8% de delgadez y 20,7% de exceso de peso.
Conclusiones: Mayoritariamente los escolares de la zona en pobreza extrema presentan normopeso y un patrón alimentario cercano al modelo saludable, relacionado con el PNAE, mientras la otra zona presenta características de la transición nutricional.
Background: The unbalanced food intake causes malnutrition remains a serious public health problem. The objective was to assess the food consumption of schoolchildren in an Andean region of Peru, comparing two areas with very different socioeconomic status: a rural one in extreme poverty with a National Program for School Feeding (NPSF) and another urban in nutritional transition without NPSF.
Methods: Cross-sectional study. 432 schoolchildren. Anthropometric measures and food consumption were evaluated by 24-hour recall and food frequency questionnaire. The Ponderal Index (PI) (Z-score BMI/Age-WHO) and the advised consumption adequacy were calculated.
Results: The extreme poverty area, with 4.7% of thinness and 8.8% of excess weight, consumes more fish (18.3 g/day vs 7.8 g/day), dairy products (593.5 g/day vs 176.8 g/day), cereals (150.8 g/day vs 134.8 g/day), tubers (147.4 g/day vs 57.9 g/day) and legumes (50.3 g/day vs 14.9 g/day); and less meat (14.4 g/day vs 64,9 g/day), eggs (9.5 g/day vs 26.3 g/day), fruits (9.6 g/day vs 95.9 g/day), visible fats (20.2 g/day vs 34.2 g/day) and superfluous foods (18.7 g/day vs 124.7 g/day) (p˂0.001) than the nutritional transition area, which presents 21.8% thinness and 20.7% of excess-weight.
Conclusions: Mostly of the schoolchildren in the extreme poverty area present normal weight and a food pattern close to the healthy model, related to the NSFP, while the nutritional transition area presents characteristics of the nutritional transition.