Provincia de Trujillo, Perú
Guayaquil, Ecuador
Perú
Guayaquil, Ecuador
Objetivo: Determinar la ingesta de alimentos asociados a la desnutrición crónica en niños peruanos menores de 5 años con y sin lactancia materna.
Material y métodos: El diseño de la investigación es no experimental, enfoque cuantitativo, observacional, descriptivo y transversal. La muestra fue de 12183 niños menores de 5 años, siendo el estudio un análisis secundario de la base de datos de la Encuesta Nacional Demográfica y Salud Familiar del 2022. Se utilizó el modelo estadístico de regresión logística binaria.
Resultados: Los niños sin lactancia materna no consumen agua (p=0,001, OR=1,269), jugo de fruta (p=0,001, OR=1,256), cualquier comida hecha de cereales (p=0,015, OR=1,279), Carne de res, hígado, otras vísceras (p=0,008, OR=1,209), Carne de pollo, pescado, mariscos, mondongo, otras carnes (p=0,009, OR=1,206) y vegetales de hoja verde oscuro (p=0,029, OR=1,156), existe más riesgo de padecer desnutrición crónica; además los que no consumieron bebidas gaseosas y caldo (p=0,011, OR=0,850) tienen menos riesgo de presentar desnutrición crónica. Los niños amantados que no ingieren té o café (p=0,013, OR=0,860) y las papillas de los programas sociales (p=0,028, OR=0,612) presentan menor riesgo de desnutrición crónica.
Conclusiones: Los niños sin lactancia materna que no consumieron bebidas gaseosas y caldo tienen menos riesgo de presentar desnutrición crónica, sin embargo, los niños con lactancia materna que no ingieren té o café y las papillas de los programas sociales del gobierno peruano presentan menor riesgo de desnutrición crónica.
Objective: To determine food intake associated with chronic malnutrition in Peruvian children under 5 years of age with and without breastfeeding.
Material and methods: The design of the research is non-experimental, quantitative, observational, descriptive andcross-cutting. The sample included 11.583 children under the age of 5 and the study was a secondary analysis of the 2022 National Demographic and Family Health Survey database.The binary logistic regression statistical model was used, the dependent variable is chronic malnutrition (no/yes) and the predictor variables were the foods given to the child yester-day during the day or night (no/yes).
Results: Children who are not breastfed have a higher risk of suffering from chronic malnutrition if they do not consume: wa-ter (p = 0.001, OR = 1.269), fruit juice (p = 0.001, OR =1.256), any food made from cereals (p = 0.015, OR = 1.279), beef, liver, other viscera (p = 0.008, OR = 1.209), chicken meat, fish, shellfish, tripe, other meats (p = 0.009, OR = 1.206) and dark green leafy vegetables (p = 0.029, OR = 1.156), in addition those who did not consume soft drinks and broth (p = 0.011, OR = 0.850) have a lower risk of presenting chronic malnutrition. Breastfed children have a lower risk of chronic malnutrition if they do not consume tea or coffee (p=0.013, OR=0.860) and porridge from social programs (p=0.028, OR=0.612).
Conclusions: Non-lactating children who did not consumesoft drinks and broth are less likely to develop chronic malnu-trition, however, breast-feeding children who do not drink teaor coffee and are influenced by the Peruvian government’s social programs have a lower risk of chronic under nourishment.