Teresa Peón Sánchez, Ana María Morón Esteban, Isabel Cólera Gómez, Micaela Ardid Pardo, Ana Saide Gabro Marcén, Rubén Aced Magaña
La celiaquía es una enfermedad autoinmune causada por el gluten, una proteína presente en cereales como trigo, cebada y centeno. Este trastorno daña la mucosa intestinal, impidiendo la absorción adecuada de nutrientes. Las personas con los haplotipos HLA DQ2 y DQ8 son más propensas a padecerla. El único tratamiento es una dieta estricta sin gluten, lo que requiere una cuidadosa lectura del etiquetado de alimentos para evitar incluso trazas mínimas de gluten.
Coeliac disease is an autoimmune disease caused by gluten, a protein found in cereals such as wheat, barley and rye. The disorder damages the intestinal mucosa, preventing proper absorption of nutrients. People with HLA haplotypes DQ2 and DQ8 are more likely to suffer from it. The only treatment is a strict gluten-free diet, which requires careful reading of food labelling to avoid even minute traces of gluten.
improve awareness and the diagnostic process in order to identify and treat all those affected appropriately.