El propósito de este trabajo es conocer, cuál es la situación nutricional de las mujeres embarazadas de nuestra zona de salud, y cuál es el efecto que tiene la educación maternal sobre sus hábitos alimentarios Objetivo. Evaluar el grado de adherencia a la dieta mediterránea y el conocimiento sobre nutrición, de las gestantes entre 38-42 semanas, del Hospital Comarcal Alto Guadalquivir (Andújar). Metodología. Estudio transversal de diseño observacional, explicativo, donde participaron 54 embarazadas. Se autoadministró el cuestionario utilizado en el estudio PREDIMED y adaptado posteriormente por Gesteiro, para valorar el grado de adherencia a la dieta mediterránea en embarazadas. Se ha creado un cuestionario para valorar el grado de conocimientos sobre nutrición. Se solicitó la autorización al CEIC del hospital y se pidió la firma del Consentimiento Informado a todas las participantes. El tratamiento de los datos se realizó con los programas Excel y SPSS 23. Resultados: El IMC medio, previo fue de 24,8 Kg/m2. El 41% de las participantes han tenido una ganancia de peso excesiva. La adherencia a la dieta mediterránea se ha identificado como “Media” (valores 7-9). El 61% no han asistidos a las sesiones de Educación Maternal. El 42,59 % están satisfechas con la información sobre nutrición recibida. El 48,1% ha utilizado Internet y el 24,07% APPS para buscar sobre nutrición. El 35,18% no han recibido nunca información sobre seguridad alimentaria. Conclusiones: Hay un índice de obesidad elevado en las participantes, con un aumento de peso mayor a las recomendaciones. La ganancia de peso ha sido mayor en mujeres con baja adherencia. Existe una necesidad de más información sobre alimentación en las gestantes. Es fundamental estrategias de salud para abordar la nutrición en la embarazada con un enfoque multidisciplinar, donde se facilite consejo dietético periódico y detallado; así como consejos sobre suplementación y seguridad alimentaria, más amplios y actualizados.
The purpose of this work is to know, what is the nutritional situation of pregnant women in our health area, and what is the effect that maternal education has on their eating habits. Objetive: To evaluate the degree of adherence to the Mediterranean diet and the knowledge about nutrition of pregnant women at term (38-42 weeks) from the health area belonging to the Alto Guadalquivir Hospital (Andújar). Methods. Cross-sectional, observational and explanatory study, in which 54 pregnant women have participated. The assessment of the degree of adhesion to the Mediterranean diet has been carried out through the self-administration of the PREDIMED´s questionnaire, subsequently adapted by Gesteiro, to assess the degree of adherence to the Mediterranean diet in pregnant women. A specific questionnaire has been created to assess the degree of nutrition knowledge. Authorization for the study was requested to the Research Ethics Committee´s hospital and the signature of the Informed Consent was requested to all the participants. The statistical analysis was carried out with the Excel and SPSS 23 program. Results. The mean BMI before was 24.8 Kg/m2. 41% of the participants had and high increase of weight in relation to the previous BMI according to the reference. The adhesion to the Mediterranean diet has been identified as Average (values 7-9). 61% of women have not attended the sessions of Maternal Education. 42.59% of the participants consider that they have always received good nutrition information. 48.1% of women affirm to have used the Internet and 24.07% APPS to searching nutrition during pregnancy. 35.18% report never having received information on food safety. Discussion. There is a high obesity index in the participants, with a greater weight gain than the recommendations. We have also been able to corroborate that the weight gain during pregnancy is greater in women with a low adherence to the Mediterranean diet. There is a need for more information about feeding in pregnant women. Health strategies to improve health and nutrition in pregnant women with a multidisciplinary approach, where regular and detailed dietary advice to pregnant women is provided; as well as more comprehensive and up-to-date advice on supplementation and food safety.