Mireia Graell Gabriel, Magalí. Andreu Mondon, A. Lorente Pleguezuelos, Miquel Monras Arnau, Mónica. Murillo Gálvez, Silvia Mondon Vehils
Introducció.El tabaquisme és un dels principals factors de risc modificables que contribueixen a la mortalitat precoç de les persones amb trastorns mentals severs (TMS). Malgrat la reducció de la prevalença en població general, el consum de tabac en individus amb TMS roman invariable. Les falses creences poden ser responsables del baix nivell d’intervenció en tabaquisme en aquests pacients. L’evidència suggereix que els individus amb TMS volen deixar de fumar i es beneficiarien de fer-ho. Els programes intensius i flexibles poden ser eficaços perquè aquests usuaris redueixin el consum o assoleixin l’abstinència tabàquica. Objectiu: Avaluar l’eficàcia d’una intervenció intensiva a l’Hospital de Dia de Salut Mental (HDSM).
Material i Mètode: Estudi quasi-experimental. Es porta a terme un programa multicomponent amb una sessió grupal setmanal de 60 minuts per abordar el tabaquisme. Durant les entrevistes individuals, intervenció en sensibilització, reducció i/o cessació de manera personalitzada utilitzant l’entrevista motivacional. Resultats: Índex de dependència a la nicotina alt en un 14,3%, mitjà en un 47,6% i baix en un 38,1%. Respecte a la reducció del consum de tabac un 38,1% va aconseguir l’abstinència, un 23,8% reducció de més de la meitat, un 14,3% de menys de la meitat i un 23,8% va mantenir el consum.
Conclusions: Considerant la millora en l’esperança i qualitat de vida així com la favorable relació cost-benefici, el tractament de la dependència del tabac és fonamental pels pacients amb TMS. L’HDSM és un recurs que facilita l’abordatge del tabaquisme per les seves característiques: tractament intensiu, integral i individualitzat.