Patricio Amaro, Mathias Yagnam, Claudia Moreno, Karen Valenzuela Landaeta, Felipe Amaro
Introducción: La dermatitis de contacto por proteínas es una patología infrecuente poco conocida, de curso crónico y recurrente, generalmente en contexto de patología laboral.
Métodos: Se informa de un caso de dermatitis de contacto por proteínas en un sujeto adulto.
Resultados: Paciente masculino de 42 años, sin antecedentes médicos de importancia. Trabaja en jornada completa como panadero en un supermercado desde hace 5 años. Presenta lesiones no pruriginosas de 20 días de evolución, caracterizadas por placas y pápulas eritematosas, descamativas en ambos antebrazos, que se acompañan de prurito durante el desempeño de su labor (imagen nº 1 y nº 2). Se realiza test de parche estándar que resulta positivo a níquel. El test de parche laboral da positivo a jabón triclosán, desmoldante y harina de trigo. Prick test negativo e IgE específica positiva para harina de trigo en grado moderado. Estos hallazgos son compatibles con diagnóstico de DCP.
Discusión: Es una patología sub diagnosticada por muchos dermatólogos, por lo cual es fundamental un alto índice de sospecha. Se postula que se daría por una combinación de HS tipo I y IV. Muchos trabajadores están expuestos al contacto con proteínas, siendo los más afectados aquellos que manipulan alimentos. Clínicamente se caracterizan por placas eritematosas, asociado a prurito intenso, en los sitios de contacto con la proteína. El estudio se debe hacer principalmente con pruebas de HS tipo I (prick test e IgE específica). El test de parche es negativo. El tratamiento consiste en evitar el contacto con proteínas y tratamiento tópico (corticoides tópicos o inhibidores de la calcineurina) para bajar inflamación
Introduction: protein contact dermatitis is a chronic and recurrent, uncommon condition, usually in context of occupational pathology.
Methods: A case of protein contact dermatitis is reported in an adult subject.
Results: Male patient 42 years, with no significant medical records. He works full time as a baker in a supermarket since 5 years. He has nonpruritic lesions of 20 days of evolution, characterized by erythematous plaques and papules, scaly on both forearms, accompanied by itching during the course of their job (picture No. 1 and No. 2). Standard patch test is positive to nickel. Patch test positive to triclosan soap, mold release and wheat flour. Negative Prick test and positive specific IgE to wheat flour in moderate degree. These findings are consistent with a diagnosis of protein contact dermatitis.
Discussion: By many dermatologists it is a underdiagnosed pathology, so a high rate of suspicion is crucial. It is postulated that it would arise by a HS combination of type I and IV. Many workers are exposed to contact with proteins; food handlers are the most affected workers. Clinically are characterized by erythematous plaques associated with intense itching at the areas in contact with the protein. The study should be done primarily with type I HS tests (prick test and specific IgE). The patch test is negative. The treatment involves avoiding the contact with protein and topical treatment (topical corticosteroids or calcineurin inhibitors) in order to lower inflammation.
Conclusions: clinical case of a patient with protein contact dermatitis is presented, diagnosed by anamnesis and skin and non-skin allergological tests, emphasizing the importance of an accurate and proper diagnosis. The PCD causes a significant negative impact for the worker with prolonged inactivity and adjustments in the workplace