Elche, España
Alicante, España
Objetivo: Revisar la literatura científica relacionada con la calidad de vida según el estado nutricional del paciente paliativo adulto.
Método: Análisis crítico de los trabajos recuperados mediante revisión sistemática. Los datos se obtuvieron de la consulta directa y acceso, vía Internet, a las siguientes bases de datos bibliográficas del ámbito de las ciencias de la salud: MEDLINE (vía PubMed), The Cochrane Library, Scopus, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINHAL), Web of Science y la Literatura Latinoamericana y del Caribe en Ciencias de la Salud (LILACS). Se consideró adecuado el uso de los Descriptores “Quality of life”, “Nutritional Status” y “Palliative care”, utilizando los filtros: «Humans», «Adult» y «Comparative Study» o «Clinical Trial». Fecha de la búsqueda: noviembre de 2016.
Resultados: Tras aplicar los criterios de inclusión y exclusión se aceptaron 4 estudios para su revisión y análisis crítico. Al evaluar la calidad de los artículos seleccionados para la revisión mediante el cuestionario CONSORT, las puntuaciones oscilaron entre 11 y 20 sobre una puntuación máxima de 25.
Conclusiones: El seguimiento nutricional de los enfermos estaba relacionado directamente con la mejora del estado nutricional, y se correspondía con el incremento de la calidad de vida. Sería deseable utilizar cuestionarios específicos y validados para evaluar la calidad de vida según el estado nutricional que permitirán minimizar cualquier tipo de subjetividad del paciente. Serían necesarios futuros estudios, con una adecuada población, que aclaren la relación directa entre el estado nutricional y la calidad de vida en los enfermos paliativos.
Objective: To review the scientific literature related to the quality of life according to the nutritional status of the adult palliative patient.
Method: Critical analysis of the documents recovered by systematic review. The data were obtained from the direct consultation and access, on the Internet, in the next bibliographic databases in the area of health sciences: MEDLINE (via PubMed), The Cochrane Library, Scopus, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINHAL), Web of Science and Latin American and Caribbean Literature in Health Sciences (LILACS). The use of the Descriptors “Quality of life”, “Nutritional status” and “Palliative care” were considered appropriate, using the filters: “Humans”, “Adults” and “Comparative Study” or “Clinical Trial”. Date of search: November 2016.
Results: After applying the inclusion and exclusion criteria, 4 studies were accepted for review and critical analysis. To evaluate the quality of articles selected for review using the CONSORT questionnaire, scores ranged from 11 to 20 with a maximum score of 25.
Conclusions: The nutritional monitoring of the patients was directly related to the improvement of the nutritional status, and corresponded to the increase of the quality of life. It would be desirable to use specific and validated questionnaires to evaluate the quality of life according to the nutritional status that will allow to minimize any type of subjectivity of the patient. Future studies, with an adequate population, would be necessary to clarify the direct relationship between nutritional status and quality of life in palliative patients.