Perú
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Introducción: La ingesta de nutrientes influye en la malnutrición, la niñez constituye una ventana de oportunidades para el desarrollo de intervenciones que contribuyan a mejorar el estado nutricional de los niños. Objetivos: Determinar la ingesta de nutrientes y estado nutricional de niños peruanos. Materiales y métodos: Estudio transversal que incluyó 1296 niños entre 6 a 35 meses. El muestreo fue probabilístico, estratificado y multietápico. La ingesta de nutrientes se calculó por recordatorio de 24 h. Se consideró porcentaje de ingesta muy deficiente (<70%), deficiente (≥70 a <90), adecuada (≥90% a <110%) y excesiva (≥110%). El estado nutricional se calculó por talla para la edad (T/E) y peso para la talla (P/T). Se consideró desnutrición crónica (T/E<2 z score), sobrepeso (P/T >2 y ≤3 z score) y obesidad (P/T>3 z score). El procesamiento se realizó mediante muestras complejas ajustado por ponderación. Se calcularon porcentajes, chi cuadrado e intervalo de confianza al 95%. Resultados: La ingesta adecuada fueron: 15,2% de energía, 2,4% proteína total, 15,3% grasa 6,9% hierro, 5,8% vitamina A y 11,1% zinc (p<0.001). Se encontró diferencias significativas entre el estado nutricional y la energía (p=0.007), proteína total (p<0.001), grasa (p=0.013), vitamina A (p=0.001) y zinc (p=0.008), excepto en hierro (p=0.593). Discusión: Los resultados muestran que la mayoría de los niños presentan deficiente o excesiva ingesta de nutrientes e influyen en el estado nutricional de los niños. Conclusiones: Existen diferencias significativas entre la ingesta de nutrientes y el estado nutricional del niño, excepto en hierro.
Introduction: Nutrient intake influences malnutrition, childhood is a window of opportunity for the development of interventions that contribute to improve the nutritional status of children. Objectives: Determine the nutrient intake according to nutritional status of Peruvian children. Materials and methods: Cross-sectional study included 1296 children between 6 to 35 months of age. The sampling was probabilistic, stratified and multistage. Nutrient intake was calculated by reminder of 24 h according to patterns of the FAO/WHO/UNU, ideal weight, breastfeeding included in the analysis. It was considered percentage of intake very poor (<70%), poor (≥70 to <90), adequate (≥90% to <110%) and excessive (≥110%). The nutritional status was calculated by height for age (H/A) and weight for height (W/H). It was considered Chronic malnutrition (H/A <2 z score), overweight (W/H> 2; z score ≤3) and obesity (W/H> 3 z score). The processing was performed with complex samples adjusted by weighting. Percentages, chi square and confidence interval were calculated at 95%. Results: Adequate intake was 15.2% energy, 2.4% total protein, 15.3% fat, 6.9% iron, 5.8% vitamin A and zinc 11.1% (p<0.001). Significant differences between nutritional status and energy were found (p=0.007), total protein (p<0.001), fat (p=0.013), vitamin A (p=0.001) and zinc (p=0.008) except iron (p=0.593). Discussion: The results show that the majority of children present deficient or excessive nutrient intake and influence the nutritional status of children. Conclusions: There are significant differences between the intake of nutrients according to the nutritional status of the child, except iron.