Provincia de Talca, Chile
Hospital, Costa Rica
Comuna de Concepción, Chile
Temuco, Chile
Paraguay
Colombia
Argentina
Santiago, Chile
Comuna de Concepción, Chile
Objetivo: asociar el bajo consumo de lácteos con determinantes de la salud y el Índice de Desarrollo Humano (IDH) en estudiantes universitarios latinoamericanos.
Métodos: estudio observacional transversal, multicéntrico, en estudiantes universitarios de once países latinoamericanos.
Resultados: el estudio incluyó a 4880 participantes. El 66 % de la muestra consumían al menos una ración de lácteos al día. Se observó un mayor porcentaje de consumidores de lácteos entre los participantes que se encuentran en el cuartil más alto de calidad de vida, en comparación con los que se encuentran en el cuartil más bajo (p < 0,001). El consumo de lácteos se asoció positivamente con el consumo del desayuno (OR: 1,58; IC 95 %: 1,36-1,85), la cena saludable (OR: 1,16; IC 95 %: 1,01-1,32), las frutas (OR: 1,77; IC 95 %: 1,53-2,05), las verduras (OR: 1,19; IC 95 %:
1,02-1,39), el pescado (OR: 1,37; IC 95 %: 1,36-1,85), los alimentos integrales (OR: 1,72; IC 95 %: 1,49-1,98) y realizar actividad física (OR:
1,16; IC 95 %: 1,01-1,34), y se asoció negativamente con el consumo de frituras (no consumo) (OR: 0,72; IC 95 % 0,58-0,90), comida chatarra (OR: 0,78; IC 95 %: 0,63-0,96), aperitivos dulces (OR: 0,69; IC 95 %: 0,57-0,82) y alcohol (OR: 0,83; IC 95 %: 0,72-0,95). Además, residir en un país cuyo IDH es medio-alto, se asoció como factor de riesgo para el incumplimiento de la ingesta recomendada de al menos 3 raciones de lácteos al día, en comparación con los individuos de países con IDH muy alto (OR: 2,05; IC del 95 %: 1,79-2,36). Además, los resultados muestran que ser mujer se asocia con el cumplimiento de la recomendación de consumo de productos lácteos (OR: 0,83; IC 95 %: 0,71-0,98).
Conclusiones: el consumo de lácteos está relacionado con una mejor calidad de la dieta y mayores niveles de actividad física. El cumplimiento de la recomendación de consumir 3 raciones de lácteos al día se asocia con una mejor calidad de dieta, lo que subraya la importancia de promover el consumo de lácteos.
Objective: to associate low dairy consumption with determinants of health and the Human Development Index (HDIs) in Latin American university students. Methods: a cross-sectional, multicenter, observational study in university students from eleven Latin American countries.
Results: the study included 4880 subjects. In all, 66 % of the sample consumed at least one serving of dairy products per day. A higher percentage of dairy consumers was observed among participants who are in the highest quartile of quality of life as compared to those in the lowest quartile (p < 0.001). Dairy consumption was positively associated with the consumption of breakfast (OR, 1.58; 95 % CI, 1.36-1.85), healthy dinner (OR, 1.16; 95 % CI, 1.01-1.32), fruits (OR, 1.77; 95 % CI, 1.53-2.05), vegetables (OR, 1.19; 95 % CI, 1.02-1.39), fish (OR: 1.37; 95 % CI, 1.36-1.85), whole-grain foods (OR, 1.72; 95 % CI, 1.49-1.98), and the practice of physical activity (OR, 1.16; 95 % CI, 1.01-1.34), and was negatively associated with the consumption of fried food (non-consumption) (OR, 0.72; 95 % CI, 0.58-0.90), junk food (OR, 0.78; 95 % CI, 0.63-0.96), sweet snacks (OR, 0.69; 95 % CI, 0.57-0.82), and alcohol (OR, 0.83; 95 % CI, 0.72-0.95). Furthermore, to reside in a country whose HDI is medium-high was found to be associated as a risk factor for non-compliance with the recommended intake of at least 3 servings of dairy per day, as compared to individuals from countries with very high HDIs (OR, 2.05; 95 % CI, 1.79-2.36). In addition, the results show that being female is a protective factor and is associated with the compliance of the consumption recommendation for dairy products (OR, 0.83; 95 % CI, 0.71-0.98).
Conclusion: dairy consumption is related to better diet quality and higher levels of physical activity. Complying with the recommendation to consume 3 servings of dairy per day is associated with better quality of diet, stressing the importance of promoting dairy consumption.