Ximena Rodríguez Palleres, Marcela Vega Saavedra
Introducción: La desnutrición en pacientes en hemodiálisis tiene una gran prevalencia y estos pacientes enfrentan un alto riesgo de morbilidad y mortalidad de manera directa. Sin embargo, se necesita mayor información sobre el estado nutricional de los pacientes en tratamiento con hemodiálisis que viven en Chile.
Objetivo: Valorizar el estado nutricional en pacientes en hemodiálisis utilizando parámetros bioquímicos y antropométricos.
Materiales y Métodos: Se realizó un estudio descriptivo, transversal en 58 pacientes en tratamiento de hemodiálisis de la Región de Antofagasta. Se determinó el estado nutricional fuerza muscular y perfil bioquímico. Para el análisis estadístico se utilizó la prueba de t-student y se considero un nivel de significancia del 5% (p-value <0,05).
Resultados: El 62% de nuestra muestra fueron hombres, quienes presentaron mayores niveles de masa muscular y fuerza muscular. En cuanto al nivel de masa grasa e IMC las mujeres evaluadas reportaron mayores valores. En cuanto al estado nutricional el 43,1% se clasifica como normal.
Conclusiones: En los pacientes evaluados se observó un número importante de personas con estado nutricional enflaquecido que se asocia a una mayor morbimortalidad. Es por ello que es de vital importancia pesquisar de manera oportuna los problemas nutricionales en este tipo de pacientes.
Introduction: Malnutrition in hemodialysis patients is highly prevalent and these patients face a high risk of morbidity and mortality directly. However, more information is needed on the nutritional status of patients undergoing hemodialysis treatment living in Chile.
Objective: Assess the nutritional status in patients on hemodialysis using biochemical and anthropometric parameters.
Materials and methods: Descriptive and cross-sectional study in 58 patients unde rgoing hemodialysis treatment in the Antofagasta Region, Chile. Nutritional status was determined through anthropometric measurements, muscle strength using a dynamometer, and biochemical profile through blood sampling. For statistical analysis, the t-student test was used to compare groups by sex and nutritional status, with a significance level of 5% (p-value <0.05).
Results: 19% had under weight status, 43.1% were classified as normal, 29.3% were overweight and 8.6% were obese. Men had higher values than women in terms of weight (p=0.025), height (p=0.000), muscle mass (p=0.000), dy-namometry (p=0.000) and blood creatinine (p=0.025). The“malnutrition due to excess” nutritional status group expressed higher values in weight (p=0.000), BMI (p=0.000), fat mass (p=0.000) and phosphorus (p=0.013) compared to the normal weight group.
Conclusions: In the patients evaluated, a significant number of people were observed with poor nutritional status were observed, which is associated with greater morbidity and mortality. This is why it is vitally important to investigate nutritional problems in this type of patient in a timely manner.