Nataly Yasira Capillo Medina, Lizabeth Aida Huacachi Capcha, Yuliana Gomez Rutti, Miguel Castro Mattos, Florentina Gabriela Vidal Huamán
Objetivo: Determinar la relación entre las prácticas alimentarias maternas y el estado nutricional del preescolar.
Material y métodos: El diseño de la investigación es no experimental, enfoque cuantitativo, observacional, descriptivo y transversal. La muestra estuvo conformada por 117 preescolares de 3 a 4 años y sus respectivas madres. La recolección de datos fue mediante una encuesta que consta de 21 preguntas sobre prácticas alimentarias. Se realizó las medidas antropométricas de peso (kg) y talla (m). Se aplicó la prueba estadística prueba exacta de Fisher para relacionar las variables prácticas alimentarias maternas y el estado nutricional del preescolar, con un nivel de significancia de 0,05.
Resultados: El 98,3% de las prácticas alimentarias de las madres fueron adecuados. El 59% de los niños presentaron estado nutricional normal y un 29,1% sobrepeso. Asimismo, existe relación entre las prácticas alimentarias maternas con el estado nutricional (p=0,02), se evidenció relación con el peso para la talla (p=0,009). y talla para la edad (p=0,001) y no hubo relación con el peso para la edad (p=0,916).
Conclusión: Las madres realizaron prácticas alimentarias adecuadas y sus hijos presentaron talla normal y peso adecuado, sin embargo, consumieron verduras, frutas y legumbres solo algunas veces.
Objective: To determine the relationship between maternal feeding practices and the nutritional status of preschool children.
Material and methods: The research design was non-experimental, quantitative, observational, descriptive andcross-sectional. The sample consisted of 117 preschoolers aged 3 to 4 years and their respective mothers. Data collection was by means of a survey consisting of 21 questionson feeding practices. Anthropometric measurements of weight (kg) and height (m) were taken. Fisher’s exact test was applied to relate the variables maternal feeding practices and the nutritional status of the preschooler, with a significance level of 0.05.
Results: Seventy-five percent of mothers who engage ininappropriate practices have overweight children. They also avoid providing or preparing soft drinks and/or drinks high insugar (35%) and 46% avoid fried foods in their diet. 15.4%consumed fruits and vegetables on a daily basis. Likewise, here is a relationship between maternal feeding practices with nutritional status (p=0.001), with weight for height(p=0.001), weight for age (p=0.006) and no relationship with height for age (p=0.173).
Conclusion: Mothers had inadequate feeding practices,the consumption of fruits and vegetables was not daily and they rarely avoid giving preparations such as soft drink and/or drinks high in sugar and fried foods in the diet. It is necessary to implement strategies to improve dietary practices of consumption of varied and seasonal foods in various nutritious preparations, improve healthy cooking techniques.