Henry Guija Guerra, Luzmila Troncoso, Emilio Teodoro Guija Poma
Objetivo: El objetivo de este trabajo fue investigar la reactividad de compuestos bioactivos del camu camu con iones cúpricos.
Materiales y métodos: La reactividad de los iones cúpricos con el extracto acuoso de camu camu se evaluó mediante el método de sustancias reactivas al ácido tiobarbitúrico (TBARS). Se utilizaron los efectos de las concentraciones de Cu 2+ comprendidas entre 0,010 y 0,060 mM. Para inhibir la formación de TBARS se evaluó la capacidad antioxidante de tiourea, EDTA y manitol. El contenido de ácido ascórbico en camu camu se determinó mediante la técnica de Jagota.
Resultados: Los iones cúpricos reaccionaron con el extracto acuoso de camu camu a través de un incremento de la generación de TBARS en función del tiempo. La presencia de varias concentraciones de Cu 2+ en el medio de reacción aumentó la generación de TBARS a través de una cinética de saturación. La potencia antioxidante para inhibir la generación de TBARS por efecto del cobre sobre el camu camu disminuyó en el siguiente orden EDTA> tiourea> manitol, cuyas constantes de protección fueron 9.6 x 10-6 M, 4.2 x 10-5 M y 4.7 x 10- 3 M, respectivamente.
Conclusiones: El estudio mostró que la reactividad de los iones cúpricos con camu camu generó TBARS y la tiourea, EDTA y manitol mostraron actividad antioxidante a través de una reacción dependiente de la concentración.
Introduction: Camu camu, a fruit from the Peruvian jungle, has a high content of vitamin C. This vitamin is highly antioxidant, but becomes pro-oxidant in the presence of transition metals, generating free radicals.
Objective: To investigate the reactivity of bioactive com-pounds, such as vitamin C, of camu camu with cupric ions.
Materials and methods: The reactivity of the cupricions with the aqueous extract of camu camu was evaluated by thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) method.The effects of Cu2+ concentrations ranged from 0.010 to0.060 mM were observed. In order to inhibit the formationof TBARS the antioxidant capacity of thiourea, EDTA and mannitol was evaluated. The ascorbic acid content in camu camu was determined by the Jagota assay. Inferential statistics were used using the Pearson correlation coefficient (r) and simple linear regression.
Results: The cupric ions reacted with the aqueous extract of camu camu through an increased generation of TBARS as afunction of time. The presence of various concentrations of Cu2+in the reaction medium increased the generation of TBARS through saturation kinetics. The antioxidant potency to inhibit the generation of TBARS by the effect of copper on camu camu decreased in the following order EDTA> thiourea> mannitol, whose protection constants were 9.6 x 10-6 M, 4.2 x 10-5 M y4.7 x 10-3 M, respectively.
Conclusions: The study showed that the reactivity of the cupric ions with camu camu generated TBARS and EDTA, thiourea and mannitol showed antioxidant activity through aconcentration-dependent reaction. These generated free radicals should be taken into account when indicating some food combinations in the diet.