Puno, Perú
Provincia de Talca, Chile
Fundamentos: Los pseudocereales andinos son de gran importancia debido al buen contenido nutricional y efectos que produce sobre la salud. Se comparó los efectos del consumo de los cereales sobre la composición corporal en un modelo murinométrico.
Métodos: Se efectuó un estudio experimental aleatorizado en 15 ratas machos Sprague-Dawley con un rango de edad inicial de 27 a 30 días de edad. Se evaluó las variables murinométricas de peso (g) y longitud total (cm). La composición corporal (CC) se determinó por medio de ecuaciones de regresión, y se calculó la masa grasa (MG) y masa libre de grasa (MLG). Se conformaron tres grupos de estudio: grupo control (GC) sin consumo de proteína, grupo experimental 1 (GE1) con suplemento de proteína caseína, y grupo experimental 2 (GE2) con suplemento de proteína a base de extractos de quinua y cañihua.
Resultados: Se verificaron diferencias significativas entre el pre y post test en los 3 grupos de estudio. En el GC los valores disminuyeron 3,5g de MLG y 3,6g de MG (p<0,003), en el GE1 aumentó la MLG en 20,2g (p<0,0001) y la MG en 22g (p<0,0001). En el GE2, aumentó la MLG en 24g (p<0,0001) y 26g en la MG (p<0,0001). Cuando se compararon tras el test, no hubo diferencias significativas entre el GE1 y GE2 (p= 0,07 y 0,09) en la MG y MLG, sin embargo, si entre el GE1 y GE2 con el GC en la MLG (p=0,000) y MG (p=0,000).
Conclusiones: La suplementación del producto lácteo fortificado con adición de granos andinos durante 21 días, produjo incrementos importantes sobre la MG y MLG al igual que la caseína, en ratas. Estos resultados siguieren el consumo del producto lácteo fortificado con granos andinos son una alternativa de alimentación saludable por presentar ricas fuentes de nutrientes y bioactivos.
Background: Andean pseudocereals are of great importance due to their good nutritional content and health effects. The effects of cereal consumption on body composition were compared in a murinometric model.
Methods: A randomized experimental study was carried out in 15 male Sprague-Dawley rats with an initial age range of 27 to 30 days old. The murinometric variables of weight (g) and total length (cm) were evaluated. Body composition (BC) was determined by regression equations, and fat mass (FM) and fat-free mass (FFM) were calculated. Three study groups were formed. The control group (CG) without protein intake, experimental group 1 (EG1) with casein protein supplement, and experimental group 2 (EG2) with protein supplement based on quinoa and cañihua extracts.
Results: Significant differences were verified between the pre- and post-test in the three study groups. In the GC, the values decreased 3.5g of GLM and 3.6g of MG (p<0.003), in GE1, GLM increased by 20.2g (p<0.0001) and MG by 22g (p<0.0001). In GE2, it increased GLM by 24g (p<0.0001) and 26g in MG (p<0.0001). When compared between post-tests, there were no significant differences between GE1 and GE2 (p= 0.07 and 0.09) in MG and GLM, however, there were significant differences between GE1 and GE2 with GC in GLM (p=0.000) and MG (p=0.000).
Conclusions: The supplementation of the fortified milk product with the addition of Andean grains during 21 days, produced important increases on MG and MLG as well as casein, in rats. These results support the consumption of the dairy product fortified with Andean grains as it presents rich sources of nutrients and bioactives, and is a healthy food alternative.